tiistai 26. elokuuta 2014

Paleo-ruokavalio, osa 1

Eihän siitä ateriankorvikeviikosta tullut yhtään mitään. Jo ensimmäisenä päivänä voin niin huonosti, etten voinut enää jatkaa. Eikä se kyllä järin terveellistä olisi ollutkaan. Sen sijaan päätin palata ruokavalioon, jota ehdin noudattaa alkukesästä jo jonkin aikaa. 

Kyseessä siis paleo-ruokavalio, jossa syödään pääsääntöisesti rasvaa ja proteiinia, toisin sanoen kasviksia, lihaa, hyviä rasvoja, pähkinöitä jne. En ala tässä selostamaan mitä paleo tarkoittaa, koska siitä löytyy valtavasti tietoa netistä, mm. Paleokeittiö ja Kaisa Jaakkolan kickstart paleoon


Itse en aio ottaa mallia tuosta Kaisa Jaakkolan mallista siksi, että en osaa olla noin kurinalainen. Haluan tehdä tämän omalla tavallani, omaan tahtiin. Ihan ensimmäiseksi unohdan ruokavaliosta viljat ja herkut. Toisaalta myös sallin itselleni lauantai-iltana suklaapatukan, jos siltä tuntuu. 

Kaikille, jotka harkitsevat paleo-ruokavaliolle lähtemistä, suosittelen Andreas Eenfeldtin kirjaa Ruokavallankumous. Kirja on mielestäni aivan nerokas, sillä se ei kerro ainoastaan miten, vaan myös miksi! Ennen tämän kirjan lukemista en ymmärtänyt, miksi hiilihydraatit lihottavat. Nyt tiedän että kaava on kutakuinkin kärjistäen tämä:

SOKERI --> INSULIINI --> RASVAN VARASTOITUMINEN --> LÄSKI!

Eenfeldt kirjoittaa kirjassaan tarinoita ihmisten historiasta sekä todellista tietoa aikaisemmin tehdyistä ruokaan liittyvistä tutkimuksista. Hän myös osoittaa havainnollistaen, että rasva ei olekaan tarinan pahis.



Olen lukenut paleo-ruokavaliosta valtavan paljon ja ymmärtänyt siitä todella olevan hyötyä ihmiselle niin monin eri tavoin. Oma tavoitteeni on pudottaa painoa ja tuntea oloni terveeksi - kaikki muu on plussaa!


Kerron muiden kokeilujeni ohella myös siitä, miltä tämä elämänmuutos tuntuu ja huomaanko olossani tai ulkoisessa olemuksessani muutoksia. Kuulen todella mielelläni muiden kokemuksia paleosta, sekä hyviä että huonoja! Lähde kanssani uuteen terveeseen elämään!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysy, kerro, kritisoi - kaikki on sallittua! :)