tiistai 14. lokakuuta 2014

Lady-Comp hedelmällisyystietokone ja hormonaalisen ehkäisyn käytön lopettaminen

Näin viime viikolla tv:ssä mainoksen, jossa kerrottiin olevan olemassa ehkäisymenetelmä joka ei vaadi hormonien pumppaamista kehoon. Mainos oli lyhyt eikä kertonut paljoa, mutta otin välittömästi puhelimen käteen ja kirjoitin Googleen Lady-Comp. En aio tässä kirjoittaa, miten Lady-Comp toimii, sillä uskon jokaisen lukevan siitä ensisijaisesti laitteen omilta nettisivuilta. Haluan sen sijaan kertoa kokemuksistani, sillä niitä mahdolliset lukijat todennäköisesti etsivät sivuilleni päätyessään.

Luettuani Lady-Compista ja olin välittömästi myyty. Innostukseni lomasta kuitenkin pilkahteli epäilyksen häivä. Voiko tämä oikeasti olla todellista? Entä jos tämä onkin vain huijaus, johon lykkään valtavan määrän rahaa?

Googlasin lisää.

Löysin paljon keskustelupalstoja sekä englanniksi että suomeksi. En löytänyt lainkaan negatiivista palautetta! Paljon spekulointia, epäilyksiä ja "tämähän on silkkaa humpuukia" -kommentteja, mutta ei lainkaan kommentteja, joissa joku olisi laitetta kokeillut ja joutunut pettymään. Tämä oli mielestäni erittäin mielenkiintoista huomata, sillä yleensä mikä tahansa tuote tai palvelu herättää sekä positiivisia että negatiivisia mielipiteitä keskustelupalstoilla. Useimmiten negatiivisia! Nyt kommentit olivat poikkeuksetta positiivisia: "Kumpa olisin tiennyt Lady-Compista jo teini-ikäisenä", "Rakastan tätä laitetta", "Tämä on lähentänyt minua ja miestäni", "Haluni ovat palanneet takaisin lopetettuani ehkäisyn käytön".

Keskustelupalstojen rohkaisemana pistin laitteen tilaukseen. Hinta on todella suolainen, 500€ toimituskuluineen, mutta laskeskelin että vehje maksaa itsensä takaisin parissa vuodessa kun jättää ehkäisyrenkaat ostamatta. Lisäksi on olemassa osamaksumahdollisuus, joten on mielestäni ihan yksi ja sama, maksanko kuukausittain tästä laitteesta vai renkaista.


Miksi sitten haluan lopettaa hormonaalisen ehkäisyn käytön? 

Olen syönyt e-pillereita 16-vuotiaasta lähtien ja viimeiset viisi vuotta käytössä on ollut NuvaRing-ehkäisyrengas. Toisin sanoen, olen käyttänyt hormonaalista ehkäisyä melkein kymmenen vuotta! Kovin pahoja haittavaikutuksia en ole ehkäisyyn liittyen huomannut, mutta tässä joitakin jotka saattavat liittyä hormonaalisen ehkäisyn käyttöön (en väitä sen olevan yksiselitteisesti syy kaikkeen):

- Jatkuvat vatsavaivat
- Lihominen (enkä laihdu vaikka mitä tekisin!)
- Halujen vähentyminen
- Mielialan muutokset, lähinnä huonotuulisuus ja itkupotkuraivarit

Näiden lisäksi toiveena olisi eräänä päivänä tulevaisuudessa perheenlisäys, enkä halua hankaloittaa raskaaksi tulemisen mahdollisuuksia sillä, että kehollani kestää luoja-ties-kuinka-kauan palata luonnolliseen kiertoonsa kun ehkäisyn käyttö lopetetaan. En myöskään usko, että naiselle voisi olla luonnollista vetää ylimääräisiä hormoneja vuosikausia.

Otin sunnuntaina viimeisen ehkäisyrenkaan pois ja odotan nyt viimeisiä "hormonimenkkoja". En malta odottaa, miltä tuntuu ensimmäiset viikot ilman hormonaalista ehkäisyä! Olen lukenut todella monenlaisia kokemuksia: joillekin puhkeaa kovasti finnejä, joillakin putoaa tukka päästä, joillakin taas kierto tasaantuu heti eikä ole mitään ongelmia. Sopii toivoa että osun viimeksi mainittuun kategoriaan!


Mainittakoon myös, että sain aivan loistavaa asiakaspalvelua Lady-Compilta! Minulla oli joitakin lisäkysymyksiä, joihin odotin lyhyttä vastausta, mutta sen sijaan sainkin sähköpostitse todella kattavan selvityksen! Tässä otteita kyseisestä meilistä:

"Ehkäisyrengas on poistettava ennen laitteen käyttöönottoa. Kun ehkäisyrengas on poistettu, odota välivuotoa, mikä tulee yleensä seitsemän päivän sisään poisto hetkestä. Välivuodon jälkeen voit aloittaa laitteen käytön."

"Joillakin hormonaalisen ehkäisyn lopettamisen jälkeen kierto palaa heti normaaliksi. Joillakin taas voi mennä puolikin vuotta ennen kuin kierto normalisoituu."

"Laite ei anna vihreää valoa ellei se ole 99,3% varma arviostaan. Hedelmällisyystietokeelta vie yleensä n. 3-5 kiertoa, että se on oppinut täysin käyttäjän kierron. Kun laite otetaan käyttöön, se antaa ensin keltaista valoa. Keltainen valo tarkoittaa oppimisvaihetta, mutta heti kun laite saa tiedon kuukautisistasi se muuttaa valon punaiselle tai vihreälle. Punaisten päivien suhde vihreisiin päiviin on ensin korkeampi, mutta niiden määrä vähenee laitetta käytettäessä."

"Hedelmällisyystietokone pelaa varman päälle näyttäessään valoja. Tästä syystä se saattaa vaihtaa valon punaiselle jo päivää tai kaksi ennen hedelmällisen ajanjakson alkua ja pitää valon punaisella vielä muutaman päivän ajan ovulaation jälkeen varmistuakseen, että lämpötila on siirtynyt korkealle tasolle."

"Sekä Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA että EU ovat hyväksyneet hedelmällisyystietokoneet."

Kerron myöhemmissä postauksissa käyttökokemuksistani sekä ehkäisyn lopettamisesta johtuvista (mahdollisista) haittavaikutuksista. Laite on kuulemma lähetetty tänään, eli sen pitäisi tulla minulle tämän viikon aikana. Odotan innolla! 

Onko sinulla kokemuksia Lady-Compin käytöstä tai hormonaalisen ehkäisyn lopettamisesta? Kerro kokemuksistasi joko kommenteissa tai yhteydenoton kautta!


1 kommentti:

  1. Oletko käyttänyt lady compia ja mitä mieltä olet siitä? Ollut harkinnassa itsellä jo tovin, sillä hormonaalinen ehkäisy ei vain sovi kropalleni.

    VastaaPoista

Kysy, kerro, kritisoi - kaikki on sallittua! :)